We moeten allemaal met onze tijd mee gaan, zo ook deze daktuin. Een daktuin bestaande uit gras en stenen dat is toch echt niet meer van deze tijd. De bewoners willen een mooier uitzicht vanaf hun appartement. Een opdracht welke hoveniersbedrijf Rob de Vries als geen ander verstaat.

Schetsontwerp

In samenwerking met Rob ben ik aan de slag gegaan met het schetsontwerp. Organische vormen, glooiende borders afwisselend met bloemrijk grasland. De opgesnoeide, solitaire heesters zorgen voor een mooie afwisseling in beeld en beleving. Om een goede groeiplaats te creëren voor de solitaire heesters zijn de borders opgehoogd.

Na een aantal presentaties en aanpassingen zijn we gestart met het uitwerken van het beplantingsplan.

Beplantingsplan

Het plan heeft zich beperkt tot een deel van de daktuin. Dit om te laten zien aan de bewoners wat de kracht van beplanting is.

Met de gedachte aan weelderige borders die overlopen in bloemrijk grasland, is er gekozen voor een combinatie van vaste planten en siergrassen. Daarnaast is gekeken naar de afwisseling in bloemvormen en bladtexturen. Zoals de bloem van de Geranium welke zich horizontaal oriënteert en de verticale bloem van de  Salvia. Het lijnvormige blad van de Hemerocallis en hartvormige blad van de Phlomis. Door variatie in bloem en blad ontstaat er samenspel en afwisseling waardoor de beleving van de planten wordt versterkt.

De heesters zijn geselecteerd op de vroege bloei. In dit deel van het beplantingsplan hebben we gekozen voor Cornus kousa chinensis.  De Cornus bloeit in mei met groengele hoofdjes en valt op door de helderwitte schutbladeren rondom. Een echte blikvanger.