Ik weet dat het krap tijd is, maar kun je me helpen? Met een boek vol tuininspiratie, honderden ideeën maar geen idee waar te beginnen. Een tuin voor groot en klein, vol beleving en optimaal comfort. Een uitgebreid wensen pakket wat zorgde voor een flinke uitdaging. Want hoe kunnen al deze wensen verwerkt worden in een beperkt aantal vierkante meters. Een mooie uitdaging en daar houden we van!

Schetsontwerp

Een pergola, niet te standaard bestrating, liefst castle grind, een buitenverblijf maar ook een slaapplek voor de kinderen, een rand om op te kunnen zitten, en een pergola. Voldoende ruimte voor alle planten in pot en niet te vergeten de banaan. Denk je dat het lukt? Na flink schetsen, passen en meten is het gelukt om een ontwerp te maken wat van alle facetten voorzien is.

Het buitenverblijf heeft een hutje waarin twee volwassenen personen kunnen slapen. De achterzijde en onderkant van het hutje dient als opslag voor het tuingereedschap. Het open gedeelte is met veel zorg door de klant geschilderd in een hele lichte grijskleur. Dezelfde kleur komt weer terug in de stalen bogen die in de hoeken zijn bevestigd. Deze heeft de klant speciaal op maat laten maken.

Om de diepte in de tuin te versterken heb ik er voor gekozen om een pergola meer richting het huis te plaatsen. Aan deze zijde staat een betonmuur van 3 meter hoog. Door de pergola en de hoge bamboe te combineren ontstaat er een mooie afwisseling tussen beton, hout en beplanting.

Beplantingsplan

Kunnen we ook planten mee verhuizen? Een mooi grote Camelia, een banaan nog enkele potten. Een banaan… wat gaan we daar mee doen, blijft deze in een pot? Waar zetten we zo een blikvanger neer. Uiteindelijk stelde de klant het zelf voor om deze te planten op de plek waar eigenlijk de Sassafras zou komen. Door het toepassen van rood/oranje bloeiende Crocosmia, bladplanten zoals de Fatsia en de Tetrapanax  wordt de exotische uitstraling van de tuin nog meer benadrukt. Op deze manier is het net of je een indisch achtererf oploopt.

Uitvoering

De tuin is aangelegd door hoveniersbedrijf Dennis Goes. In alle zorgvuldigheid hebben zij met de klant de uiteindelijke keuze gemaakt wat betreft de houtsoorten. Een goede samenwerking tussen klant, ontwerper en hovenier heeft geleid tot een prachtige groene oase in Santpoort.